2011. szeptember 27., kedd

Szégyenlista vagy útépítés?

Sok más eldöntendő kérdés között helye van ennek a kérdésnek is a falunkban. Különösen azért, mert legtöbbünk a háza előtti útja érdekében veszi a fárdságot odaklikkelni, ahol gazdasági helyzetünkről olvashat valamit. Bár sejti, hogy valahol az ő választópolgári megnyilvánulása is benne van az eredményben, még információt keresni sem fárasztja magát négy éven át. Majd néhány szórólapról kiválogatja azokat a mondatokat, melyek megerősítik hitét. (Folytatás innen: "Leányfalu a Világ közepe" blog 2011.09.27-i bejegyzése)

Központi újságunkban megjelent, hogy a hiányunk jelentős része, költségvetésünk mintegy 10 %-a - 59 millió - be nem fizetett adókból származik. Önkormányzatunk szemléletét tükrözi, hogy a cikkben gyorsan melléírják, a 2003. évi törvény a nyilvánosságra hozatalt 10 ill 100 millió fölött rendeli el. Hű, de gyakorlatias törvény! Vajon ki gyártotta? De, mint látjuk, hivatkozásra nagyon jó. Hogy a törvény alulról nem limitál, Hódmezővásárhely példája bizonyítja. Klikk ide! Már tavaly is. Ott az adózók 15 %-a felelőtlen a többiekkel szemben, nálunk mintegy 30 %. A tetemes különbséget levezethetjük abból is, hogy Budapesten a becsületkasszás ivókútba 54 % nem fizetett. Azaz az erkölcs a személytelenséggel fordítottan arányos. Számunkra ebből az a tanulság, hogy mivel ingatlanjaink kétharmadának tulajdonosa nem helybéli, nem biztos, hogy a szégyentábla kellően hatásos lenne. De annál, hogy az 1000 nemfizetőből mindössze 19 ellen indítottak eljárást, annál biztosan hatásosabb lenne. Hiszen olykor a szomszédok szemébe is kell nézni. Hacsak nem a szomszéd felebaráti szeretetből lesüti a szemét. És fizet, mint a katonatiszt. Azok helyett, akik haszonélvezői mások bambaságának.

Van ugyanis olyan jogszabály, miszerint az adóhátralék ráterhelhető az adózó ingatlanára. Így legalább akkor, amikor az ingatlant értékesítik, elkerülhetetlenül hozzájuthatunk a jussunkhoz. Tény, hogy ez előzetesen pénzbe kerül, tény, hogy ezzel dolgozni kell, és tény, hogy a megterheltnek a választópolgári aktivitását befolyásolja. Továbbmenve, cégekkel szemben adóhátralék behajtása érdekében felszámolási eljárás indítható. Továbbá amely cégvezető ellen felszámolási eljárást indítottak, három évig nem lehet cégvezető. Igaz ezt a lehetőséget már korábban sem léptük meg, amikor a strandról a Castrum Leányfalu Kft 14 milliónkkal lelépett. És igaz, volt olyan választási ígéret, amely előde hagyományait kőbe véste.

Tóth Béla 2011.09.27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése